A válási tanácsadás a válófélben lévő párok pszichológiai megsegítését jelenti, amikor is a pároknak lehetőségük nyílik kontrollált és támogató környezetben megosztani egymással érzéseiket. Erre azért lehet szükség, mert számos esetben kommunikációs nehézségek, esetenként önmagában a kommunikáció teljes vagy részleges hiánya áll a háttérben, és elképzelhető, hogy bármennyire is nehéz, egyáltalán nincsenek tisztában a másik érzéseivel, gondolataival. Ilyen esetekben, akik eljutnak oda, hogy felkeressenek egy szakembert, általában teli vannak kételyekkel, kétségbe ejtő gondolatokkal.

Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor a pár egyik tagjában még él egy halvány remény arra vonatkozóan, hogy a házasság még megmenthető lehet. Ez a fajta tanácsadás, amit párkapcsolati tanácsadásként is emlegethetünk, a hozott élethelyzet konkrétumai mellett jelentős viselkedésváltozásokat is előidézhet, ami még inkább megtámogatja a hozott problémával való megküzdést.

Egy ilyen nyomasztó és sürgető helyzetben a tanácsadás igen nagy előnye, hogy megfelelő fókusztartással és célkitűzéssel már viszonylag rövid idő alatt (5-7 alkalom) segíthet elindulni a helyesnek vélt úton.

A párkapcsolati tanácsadás során nem feltétlenül a rossz dolgok felidézése, az elpanaszolandó események kimondása kap hangsúlyt, sokkal inkább az, hogy a résztvevők picit ki tudjanak tekinteni a saját sérelmeikből, és ez által képessé váljanak odafigyelni a másikra. Ez a folyamat mindkét féltől elköteleződést és alkalmazkodást kíván meg, ami egy plusz kihívásként jelenik meg egy - a válás során a leggyakrabban jelentkező - elmérgesedett helyzetben. Mégis, ha készek arra, hogy aktívan részt vegyenek egy ilyen folyamatban, az mindenképpen a másik iránti tiszteletet, valamint az addig együtt töltött évek fontosságát jelentheti.

Gulyásné Kis Adelina

Tanácsadó szakpszichológus

válás család nő férfi gyerek