Amikor két ember a házasságukat követően bizonyos idő elteltével valamilyen okból kifolyólag úgy érzi, hogy nem látják már egymásban azt a szikrát, amit korábban, akkor számos esetben válásra kerül sor. Ez az életesemény a válni szándékozó pár mellett szinte az egész családot érinti, hiszen mindenki életére valamilyen módon hatással lesz az, hogy ők többé már nincsenek együtt. Első sorban érinti a gyermekeket, amennyiben születtek, de érinti a nagyszülőket, rokonokat, sőt még a baráti kapcsolatokat is. A válási szándék megfogalmazásával rengeteg féle érzés indul el mindenkiben. Egyszerre jelen lehetnek a fájdalom, szomorúság, öröm, düh, kétségbeesettség, szabadság érzései.

Mik is lehetnek a válás hatásai?

Előfordulhat a magánytól, egyedülléttől való félelem, alkalmazkodási nehézség, gyakori ingerültség, érzelmi instabilitás, frusztráltság. Megjelenhetnek különféle lelki eredetű testi betegségek, öngyilkossági gondolatok, az alkohol-drogfogyasztás.

Vannak, akiknél a fentebb említett tünetek csupán rövid ideig, átmenetileg állnak fenn. Azonban bizonyos esetekben elhúzódóan fenn maradnak, amikor nem történik meg a megküzdés az adott élethelyzettel, egyfajta kilátástalanság, kétségbeesettség érzés uralkodik el tartósan.

Gulyásné Kis Adelina

Tanácsadó szakpszichológus