Vannak olyan betegségek, amelyek az addigi életvitelt hosszabb időre felülírják, megidézik az egyénben azt a gondolatot, hogy a test nem sérthetetlen, hanem igenis egy sérülékeny dolog, miközben az egyén a kiszolgáltatottság megélésével is szembesül. Egyfajta veszteség élmény társul hozzá, hiszen gyászoljuk egészségünket, egészségességünket, valamint a saját testünkbe vetett bizalmat. A prioritási sorrend megváltozik, az energiák jelentős része a betegség leküzdésére összpontosul.

Miközben az érintett egyre inkább tudatosítja magában a beteg szerepet, megélhet halálfélelmet, bizonytalanság érzést, szorongást, szégyent, de még az önbizalma is csorbulhat.

További nehézségként jelenhet meg, hogy minimalizálódik a munkaerő piacon a beteg személy értéke, ami számos frusztrációhoz vezethet ebben az egyébként is fokozottan nehéz helyzetben.

A családon belül is átalakulások következhetnek be, lévén, hogy a beteg családtag helye megváltozik, többnyire lecsökken, így számos esetben alárendelt szerepben érezheti magát.

Kis Adelina

Pszichológus