Reggel van, szól a vekker, sietni kell. A gyereket öltöztetni, készülődni, gyors reggeli és indulás. Miközben a ruháit válogatod, vagy a kiflit vajazod, rápillantasz: valami nem stimmel. Megfogod a homlokát, melegebb, mint szokott. Kezdődhet a dilemma, itthon kéne tartani, talán bujkál benne valami.

A dolgozó anyának nagyon nehéz döntést kell néhány perc alatt hoznia, szólni a munkahelyen, helyettesítést kérni, vagy lemondani egy fontos találkozót. Pedig nincs mese, ha a kicsinek hőemelkedése van, nem mehet oviba.

Előfordulnak nehezen eldönthető esetek. Kicsit folyik az orra. Vajon ezzel még mehet vagy már inkább ne? Köhögött egyet. Vajon fog még? Hurutos volt, vagy sem? Vigyem orvoshoz? Lehet, hogy gyógyszeres kezelésre van szüksége, esetleg fertőz?

Íme, néhány tünet, amivel egyértelműen nem szabad a kisgyereket közösségbe vinni, lehetőleg még a játszótérre sem:

Hőemelkedés, láz: A testhőmérséklet megemelkedése feltétlenül gyulladásra utal. Jelezheti egy kezdődő fertőző betegség lappangását is. Gondoljunk arra, hogy felnőttként is ledönt a lábunkról minket a láz, ne gyötörjük a gyereket azzal, hogy lázasan bevisszük az oviba. Egy reggel gyorsan beadott kúp sem megoldás! Átmenetileg természetesen csökkenti a lázat, de a közérzet attól még rossz, ha elmúlik a hatás, ismét felszökhet a láz, a kis beteg fertőzi a többieket, és a szívének sem tesz jót a szaladgálás ebben az állapotban. Három láztalan nap után kerüljön újra közösségbe a gyerek.

Hányás-hasmenés: Szintén előfordulhat, hogy fertőző betegség, vírus vagy akár szalmonella okozza. Mindenképp tartsuk otthon a gyereket, amíg kiderül, hogy csak gyomorrontás vagy más áll a háttérben. A hányás, hasmenés során vesztett folyadékmennyiséget igyekezzünk pótolni. Az oviban, bölcsiben nem tudnak erre külön figyelmet fordítani, így még a kiszáradás veszélyének is kitesszük, ha nem tartjuk otthon.

Szokatlan kiütések: A kiütéseknek is számos oka lehet. Okozhatja étel, vagy más allergia, ekcéma, de előfordulhat, hogy valamilyen súlyos fertőző betegséggel van dolgunk. A rubeola, bárányhimlő, skarlát tünete is lehet a kiütés. Mindenképp mutassuk meg orvosnak, lehetőleg ne a bőrgyógyásznál kezdjünk, a körzeti orvos el tudja dönteni, hogy van-e szükség szakorvosi vizsgálatra.

Hurutos vagy ugató köhögés: A köhögés az egyik legkényesebb dolog. Néha heteken át köhécselnek a gyerekek, nehéz őket kikezelni egy torok vagy garatgyulladás maradványából. Ha torokfájásra panaszkodnak, nagyon csúnya, fuldokló, száraz vagy hurutos köhögést produkálnak, vigyük őket orvoshoz.

 

A cikk folytatása itt olvasható: picibaba.hu