Megannyiszor kerültünk már olyan helyzetbe életünk során, hogy valaki gyászolt a környezetünkben egy veszteséget követően. Valószínűleg olyankor azt érezhettük, hogy annyira szeretnénk segíteni, de fogalmunk sincs, mit tehetnénk. Vajon kérdezgessük őt az érzéseiről? De mi van, ha ettől neki csak nehezebb lesz? Hagyjuk egyedül, vagy inkább legyünk mellette? Számos hasonló jellegű kérdés fogalmazódhatott meg bennünk ilyen helyzetekben, miközben mindenképp segíteni szerettünk volna.

- Nagyon fontos, hogy igyekezzünk elfogadni a gyászoló érzéseit, és biztosítsuk őt együttérzésünkről.

- Segíthetjük a gyászoló emlékezését a történtekre, hiszen a túl intenzív érzelmek hatására zavarossá válhatnak az események. Akár a halál, vagy más gyászesemény többszöri felidézése is támogathatja a folyamatot.

- Hasznos lehet kiemelni az elhunyt értékeit, a vele kapcsolatos jó dolgokat.

- A gyászolók sok esetben ilyenkor bűntudatot élnek meg, és azt gondolhatják, hogy ők tehetnek a halál bekövetkeztéről, mert nem tettek meg mindent, elhalasztottak valamit. Segíthet, ha a személynek van módja és tere ezt megosztani másokkal.

- Segítsük a gyászolót abban, hogy megtalálja a gyászolásnak azt a módját, amibe ő ténylegesen bele tud helyezkedni.

- Közvetítsük felé a realitást, a valóságot, igyekezzünk ebben a mederben tartani.

- Ha úgy érzékeljük, hogy a normál gyászon túl egy mély és elhúzódó lelki állapotba került, mindenképp szükség van szakember felkeresésére. Azonban a normál gyász esetén is a gyászolók segítségére vannak a gyászfeldolgozással foglalkozó szakemberek. Normál gyász, ha a kezdeti nehézségeket alaposan megélve (sírást, kiborulást, kilátástalanságot is beleértve), idővel vissza tud térni a mindennapi életbe, megfelelően viszi mindennapjait, újra képessé válik az örömre, a boldog pillanatok megélésére.

- Egy idő után el kell kezdeni a jövőre is irányítani a gondolkodást. Ne elfeledtetni akarjuk a hozzátartozóval az eseményeket, sokkal inkább beépíteni az élete egy fontos részévé.

Gulyásné Kis Adelina

Tanácsadó szakpszichológus

gyász halál elmúlás család