A gyerekek élnek-halnak a nyári vakációért. Süt a nap, nem kell az iskolapadot koptatni, szabad az élet, szabad a tánc.

Az iskolai nyári szünet teljes időtartamára csak nagyon kevesen tudnak egy az egyben szabadságot kivenni, vagy a hosszú heteket lefedni a közeli rokonság mozgósításával. Egy hét anyuval, egy hét apuval, két hét a nagyinál, de ez még nem elég. Még jó, hogy kitalálták a nyári táborokat. A baj csak az, hogy a kínálat óriási, szinte zavarba ejtő. A jól szervezett tábor örök emlék, a balul elsült akár maradandó sebeket is ejthet a gyermek lelkén.

Idő van
Sok anyuka évről évre küszködik ezzel az égető problémával, a nehéz döntés kapujában elbizonytalanodik, és a „ráérünk arra még” stratégiát választja. Pedig a nyár hamar itt van, a helyek betelnek, idejében el kell kezdeni a kutatást, tervezést, szervezést. Milyen a jó tábor? Hogyan választhatjuk ki a nekünk és gyermekünknek is tetszőt? Mik a buktatók? Utánajártunk.

Életkorok és érdeklődési körök
Első lépésben a környékbeli, helyi menüt érdemes tüzetesen tanulmányozni: fel kell kutatni, milyen lehetőségek vannak.Második lépésben, a kör szűkítése céljából, a gyermek érdeklődési körének és korosztályának megfelelő táborokat válasszuk ki. A túlélő táborok, a lovas és vitorlás táborok inkább az ifjúsági táborok, mint a gyerektáborok közé sorolhatók, azaz ide 12–14 év közötti kamaszokat várnak. Az érintett véleményét mindenképpen ki kell kérni, akkor is, ha kisgyerek, és kerek perec meg kell kérdezni, hogy melyik tábor tetszene. Az a szülő, aki egy kicsit is ismeri csemetéjét, nem tud nagyot tévedni: nyilván nem küldi el tánctáborba a focibolond fiát. Nem szabad viszont elzárkózni attól sem, ha gyermekünk a szomszéd kislánnyal szeretné kipróbálni magát az egyhetes fazekas táborban, csak azért, mert őt mindig is az állatok és a növények érdekelték. A táborok kiválasztásánál a szülők nyilván kénytelenek figyelembe venni anyagi lehetőségeiket is.
Fontos, hogy ne csak a saját kényelmünk szerint válasszunk. Egy belvárosi, napközis „gyermekmegőrző” − ahol csak úgy eltelik a nap − nem éppen üdvözítő megoldás, még akkor sem, ha a szülő munkahelyéhez közel van. A másik végletet a fejtágítós, „még nyáron is tanuljon a gyerek” beállítottságú táborok képviselik, melyek szintén nem a gondtalan nyári pihenést szolgálják. A gyerekeknek is szükségük van a feltöltődésre. Friss fejjel, kipihenten jobban megy majd szeptemberben a tanulás. A jó választás itt is az „arany középút”: a tábor fejlessze a gyermek már meglévő képességeit, foglalja őt le, és tegye mindezt játékosan és szakszerűen.

A cikk folytatása itt olvasható: evamagazin.hu