A nyári szünet egy olyan időszaka az évnek, amit a gyermekek szinte kivétel nélkül, mindannyian nagyon várnak. Azonban a szülők körében érthető okokból igen megosztó az ehhez való viszonyulás, hiszen lehetnek olyan élethelyzetek, amelyben könnyedén megoldható a gyermekek biztonságos elhelyezése, de vannak olyan családok is, ahol ez komoly fejtörést okozhat.

Elsődleges szempontként jelenik meg, hogy a szülők távollétében a gyermekeket mindig felelősségteljes környezetben helyezzük el.

Az oktatási rendszer, az állam, és bizonyos magán kezdeményezések egyre inkább népszerűvé válnak. Az intézmények és a szolgáltatók bizonyos táborok, napközik által igyekeznek megsegíteni ebben az időben a szülőket úgy, hogy a gyermekük olyan helyen tartózkodjon, ahol biztonságban van, és számos élménnyel lesz gazdagabb. Olykor nehézség lehet ugyan ezekkel kapcsolatban az, hogy sok esetben csak 1-2 hétre nyújtanak megoldást, napközit vagy táborozási lehetőséget a gyermek számára. További nehézség lehet az ilyen foglalkozásoknak az anyagi vonzata.

Fellelhetők ingyenes, vagy kevesebb költséggel járó lehetőségek is, azonban sok esetben megfizethetetlen is lehet az egyes háztartások számára. Ilyenkor jön szóba, miután már minden eshetőséget mérlegelt a család, hogy a gyermeket vagy gyermekeket felügyelet nélkül hagyják otthon. Ez 12 éves kor alatt nem javasolt, hiszen a gyermekek még nem feltétlen tudnak felelősséget vállalni önmagukért, és esetlegesen a rájuk bízott kistestvérért (hiszen megoldás hiányában számtalanszor még az egyébként is kicsi gyermekre bízzák rá a kistesót). Amennyiben lehetséges, ilyen esetekben érdemes bevonni a nagyszülőket, szomszédokat, barátokat, valaki olyan személyt, akiben megbízunk. Mégis, annak érdekében, hogy a gyermekeket biztonságos környezetben, felelősség teljesen hagyjuk otthon, elengedhetetlen néhány elővigyázatosságra odafigyelni. Fontos, hogy a gyermek számára legyen elérhető készétel, amit esetlegesen csak kivesz a hűtőből, legfeljebb megmelegít. De mindenképpen kerülje el a tűzhelyet. Életkortól függően figyelni kell arra, hogy a konnektorok biztosítva legyenek a gyermekek elől. A szúró, kiálló tárgyak jelenlétét is érdemes megszűntetni. A 2 szintes házakban a 2 szintet összekötő lépcsőt korláttal el kell zárni.

Számos olyan intézkedést lehetne felsorolni, amelyeket életkortól függően meg kell tenni.

A fizikális környezeten kívül mindenképpen beszélni kell arról, hogyha csöngetnek, akkor mit tegyen a gyermek, ezen belül, hogy ne nyisson senkinek ajtót. Ha várható, hogy napközben érkezik pl. a nagymama, vagy bárki, aki a gyermek életében releváns személy, különösen azon a napon, mikor egyedül van otthon, akkor egyértelmű szabályokon belül, tudni kell mind a gyermeknek, mind annak, aki érkezik aznap, hogy pontosan mikorra várható. Akár még jelezhet is neki valamilyen formában, hogy otthon van.

E mentén térnénk át a következő tényezőre, amire nagyon oda kell figyelni, vagyis az internethasználatra. Az internetet lehet jól használni (pl. arra, hogy jelezzen a nagymama, hogy érkezni fog), de számos veszély színtere is lehet. Éppen ezért sokszor és türelmesen kell beszélgetni a gyermekekkel a helyes internethasználatról, az internethasználat veszélyeiről. Úgy tűnik, ennek már külön a neveltetés részévé kell válnia.

Gulyásné Kis Adelina

pszichológus

Ha segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal!

azanyaotthon.hu

anyaotthon gyerek szünet nyár anya