A kérdésből adódik azonnal egy újabb, vajon lehet rosszul is? Hát gondoljunk csak bele, ha van egy otthon, ahol hat pár téli cipőre van szükségük a gyerekeknek, mi pedig tizenkét pólót adunk, amiből már mindenkinek van a szekrényben, de cipőjük még mindig nincs, vajon célt ér a jótékonykodás?

Ahogy gyakorlatilag minden, az adományozás is sokkal jobban működik szervezetten, és bizony ennek a területnek is megvannak az íratlan szabályai, amelyek utat mutatnak a hatékony segítségnyújtáshoz. „Egyre többen fordulnak hozzánk, hogy támogatni szeretnék az otthonban élő édesanyákat és gyermekeiket, ami felemelő érzés, de sajnosmég mindig sokan nem tudják, milyen módon tehetnék ezt meg – mondja Sándorné Rabi Margit, a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. – És bár az utóbbi időben sokat fejlődött az adományozás, a mai napig kapunk olyan adománycsomagokat, amelyeket nem tudunk felhasználni. Ilyenkor nekünk is megszakad a szívünk.”

Az adománygyűjtésnek is megvan a saját kultúrája, ezért a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány most megosztott velünk pár praktikus tanácsot, amely segítségünkre lehet a megfelelő adakozásban. 

1.Informálódjunk

Az első és legfontosabb lépés, hogy tájékozódjunk az adott szervezetről. Az alapítványok átláthatósága, közösségi jelenléte segít abban, hogy jobban rálássunk a tevékenységükre és a mindennapjaikra is. Mielőtt bármilyen adományt eljuttatnánk a szervezetnek, kérdezzünk rá, írjunk egy e-mailt azzal kapcsolatban, hogy mire lenne szükségük. Hiába küldünk el öt pár új cipőt, ha az méretben senkire sem passzol az otthonban.

2. Gondoljuk át, milyen módon adakoznánk

Számtalan módja lehet a segítségnyújtásnak, az anyaotthonoknak általában pénzügyi-, tárgyi adományokat küldhetünk, illetve bizonyos feltételekkel önkénteskedni is tudunk.

3. Olyan tárgyat adjunk, amit mi is szívesen kapnánk

Ne a leselejtezett dolgokat és a szekrényben már valami miatt félretett ruhákat gyűjtsük össze: olyan újszerű vagy új darabokat válasszunk, amelynek mi magunk is örülnénk és szívesen ajándékoznánk oda egy családtagunknak, barátunknak is. A bentlakóknak alig vannak személyes tárgyaik, hátra kellett hagyni mindent, legalább az, amit adományként kapnak, ne minőségihibás vagy az aktuális évszakban nem hordható ruhadarabok legyenek. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hasznos-e vagy sem az adott darab, nyugodtan hívjuk fel a szervezetet vagy küldjünk róla képet és kérdezzünk rá – ez a garantált siker kulcsa.

4. Figyeljük a szervezett gyűjtéseket

A szervezett gyűjtések során tudjuk a legjobb hatékonyságot elérni, hiszen az alapítvány így maximálisan kielégítheti az otthonban élők igényeit. Ha pénzadományban gondolkozunk, egy ilyen projekttel biztos, hogy a bentlakók számára értékes adományt tudunk támogatni.

Hogyan tudjuk segíteni a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány munkáját?

Az alapítvány rendszeresen szervez projekteket, amihez csatlakozni tudunk, ilyen a közösségi adományozás vagy az önkénteskedés, de már az adónk 1%-ával is sokat tudunk segíteni a szervezetnek. „Most éppen olyan melegebb cipőkre és ruhákra gyűjtünk, amelyet a bentlakók maguknak választhatnak ki – mondja az alapítvány kurátora. –Fontos szempont számunkra, hogy az otthonunkban élő gyerekek ne érzékeljék olyan nagynak a  különbséget a többi kisgyermekhez képest. Legújabb projektünkkel azt szeretnénk érzékeltetni, hogy nekik is lehet olyan cipőjük,  amit ők maguk választottak, a saját igényeik szerint. Nekünk ezek természetes dolgok, és talán el se tudjuk képzelni, mekkora boldogság ez számukra.”

Ha kérdésed lenne vagy segítségre van szükséged fordulj hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink

+36 30 656 3997

Messengeren | Emailen


​​​​​​​