Megszámlálhatatlanul sokféle tábor kínálkozik évről évre kisebb és nagyobb gyermekek számára egyaránt. Egy jó tábor, egy jól megválasztott tábor, nemcsak megoldást kínál a szülő számára a gyermek felügyeletére vonatkozóan, hanem számos pozitív élménnyel hozzájárul a gyermek értelmi, érzelmi fejlődéséhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy gondosan ki kell választani a gyermek számára szóba jöhető formát. Amennyiben a kisgyermek életkorából, korábbi neveltetéséből fakadóan még nem töltött távol éjszakát a szülő háztól, természetesen nem jöhet szóba többnapos, távoli tábor, de a „hazajárósak” annál inkább. Amennyiben van hobbija, tudjuk, időszerűen mi érdekli, érdemes ilyen jellegűt keresni. Illeszkedjen a tábor tematikája a gyermek személyiségéhez, érdeklődéséhez. Ha ez megvan, láthatjuk a pozitív hozadékát:

Elsőként emelnénk ki, hogy a gyermek kimozdul az otthoni komfortzónájából, megszokott napi tevékenységi köreiből (pl. nincs számítógép, internet, kiszolgáló nagyszülő…) így új viselkedéseket, szokásokat kell felvennie. Ez által, és a szervezett programok által is kipróbálhatja magát olyan tevékenységekben, melyekben korábban nem volt része. Ezen tapasztalatok által színesedik személyisége, bővül ismerete, érdeklődése.

Sok új barátra tehet szert. Az új kapcsolatok kialakítása növeli gyermekünk társas készségeit – fejlődik a kezdeményező, az alkalmazkodó és a kommunikációs készsége is.

Számos tevékenységben átélheti a siker élményét, melyek növelik az önbizalmat, az önértékelést. Egy tábor számtalan lehetőséget kínál arra, hogy gyermekünk úgy érezze, képes volt önállóan megtenni, létrehozni valamit, és büszkén fogja azt nekünk hazaérve megmutatni. Sőt! A táborozó gyermek átéli, megéli szülei bizalmát, hitét: „tudom, hogy vagy olyan ügyes, hogy nélkülem is képes leszel helyt állni a tábor ideje alatt”- kommunikálja tudattalanul is a szülő a gyermeke felé.

A gyerekek egészségének is nagyon jót tesznek a nyári táborok. A napfény, a szabad levegő és a testmozgás mind egyértelműen jótékony hatásúak. Arról nem is beszélve, hogy egy cselekvő programokat kínáló táborban talán nem is jut annyi idő az okostelefonokra vagy a tévére.

A tábor legfontosabb élménye a „mi” élmény, a kortárscsoporthoz tartozás élményének átélése.  A gyermek itt megtapasztalhatja, milyen egy közösség részének lenni, milyen csapattagnak lenni, együtt tevékenykedni egy cél érdekében.

A mai iskolai rendszerben a nagy tananyag miatt gyakran háttérbe szorulnak a fenti társas élmények. A tábor egy kiváló lehetőség gyermekünk számára, hogy életre szóló élményeket szerezzen, kikapcsolódjon, játékosan fejlődjön.

Gulyásné Kis Adelina

pszichológus

Ha segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal!

azanyaotthon.hu