anyaotthon anya gyerek család otthon

Az élet kiszámíthatatlan és sajnos bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy külső segítségre van szükségünk. Édesanyaként pedig a legfontosabb, hogy biztonságban tudjuk a gyermekünket. Szerencsére itthon is találunk olyan intézményeket, amelyek egyedül maradt vagy nehéz sorsú édesanyáknak, családoknak segítenek boldogulni, átmeneti szállást nyújtani a bajban.

Míg a családok átmeneti otthonába főként lakhatási, anyagi gondokkal küzdő családok jelentkeznek, a védettházakba, és az anyaotthonokban kifejezetten az édesanyákat és a gyermekeiket segítik. Ezek a nők sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, családon belüli bántalmazás elszenvedői vagy lakhatási szegénység veszélyezteti őket, nem tudják fenntartani egyedül a gyermekeiket, ezért fordulnak külső támogatáshoz.

anyaotthon anya gyerek család otthon

Menedék a bajban

„Jelenleg országosan közel 6500 fő tartózkodik anyaotthonokban, családok átmeneti otthonában vagy védettházakban – magyarázza Sándorné Rabi Margit, a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány kurátora. -Intézményekre lebontva nehéz pontos számot mondani. Van olyan sajnos, hogy várólistára kerülnek családok, mert nincs elég férőhely, de olyan is megesett már, hogy nem volt maximálisan kihasználva egy adott Intézmény kapacitása. Télen például mindig sokkal több család jelentkezik segítségért.”

Az anyaotthonokban az édesanyáknak nem kell elszakadniuk a gyermekeiktől, így a vészhelyzet ellenére együtt tudnak maradni a családok. Az intézmény 12 hónapig nyújt biztos átmeneti szállást, indokolt esetben azonban még ez az időszak is fél évvel kibővíthető.

„Természetesen a szakemberek próbálnak mindent megtenni azért, hogy az édesanyák az intézmény falain túl is boldogulni tudjanak – mondja az alapítvány vezetője. -Segítséget nyújtanak abban, hogy felépíthessenek egy új életet, esetleg ha megoldható, akkor önkormányzati lakást igényelhessenek. Amennyiben pedig az intézmény falain kívül nem sikerül megtalálni a boldogságot és védelmező közeget, szakemberek bevonásával egy másik Intézményben kaphatnak elhelyezést.”

anyaotthon anya gyerek család otthon

Életre szóló élmény

Bár a Gyermekláncfű Anyaotthon Alapítvány csak egy a szociális segítők között, az egész rendszerben szeretnének változtatásokat is létrehozni. „Fontosnak tartom, hogy jobbá, tudjuk tenni az intézményes környezetben élő anyák és gyermekeik életét – mondja Sándorné Rabi Margit. -Szeretnénk, ha az anyaotthonok nemcsak szállást és lelki támogatást tudnának nyújtani, tartós élményt is adnának az édesanyáknak és a gyermekeiknek.”

Az anyaotthonokban nagyon kevés az a plusz pénzügyi lehetőség, amiből az elhasználódott vagy megviselt eszközeit ciklikusan ki tudnák cserélni vagy a közösségi tereket, szobákat fel tudnák újítani. Hiszen gondoljunk csak bele, ezeknek az édesanyáknak és gyermekeknek az intézményi közeg jelenti az otthont. Ahogy a saját lakásunkban is szempont egy felújításnál a családias légkör, az itt élő édesanyák és gyermekek is megérdemlik, hogy barátságos, otthonos miliőben élhessenek. Arról nem beszélve, milyen sokat számít ez egy gyermekek fejlődése szempontjából is. „Most azon dolgozunk, hogy egy olyan forrást tudjunk létrehozni, amely segítségével az anyaotthonok eszközeit és helyiségeit célzottan, és minden igényt figyelembe véve fel tudjuk újítani és megteremthessünk egy olyan légkört, amiben mindenki jól érezheti magát – mondja a kurátor. -Ehhez kisvállalkozásokkal és nagyobb cégekkel is működünk folyamatosan együtt. Nem is sejtjük, már egy közösségi támogatás is milyen sokat segíthet ezek elérésében.”

Az itt élő édesanyák nagyon kevés közös programot tudnak csinálni a gyermekeikkel, hiszen az anyagi helyzetük miatt ezt nem engedhetik meg maguknak, ezért az alapítvány ebben is szeretné támogatni őket. "Tervben van egy új programsorozat is, amiben különböző partnerek segítségével próbáljuk majd boldogabbá tenni az intézményekben töltött időt – egészíti ki a korábbi gondolatot Sándorné Rabi Margit. -Szeretnénk az Anyaotthonban lakókkal színházba, moziba vagy koncertre menni. Fontosnak tartom megmutatni, hogy az élet nem csak nehézséget hozhat, számtalan jó dolgot is kínál, amiért bizony érdemes küzdeni. Ami nekünk természetes, az az anyaotthonban élő nők, gyermekek számára csupán egy elérhetetlennek tűnő álom. Szeretném, ha megtapasztalnák, hogy ezek a dolgok nekik is elérhetőek.”