Szülőként biztosan mindannyian találkoztunk már olyan élethelyzetekkel, esetleg családi történetekkel, amikor egy gyermek traumatikus élményt élt át. Sajnos az ő életükben is lehetnek olyan események, amit nagyon nehéz volt kibírni.

Szülőként tapasztalhatunk olyat, hogy egy gyermek olyan játékokat játszik, amelyeket korábban soha, vagy esetenként másként játszik a megszokott játékaival. Ha valamilyen baleset történt a gyermekünk életében, lehet, hogy orvososat kezd el játszani, esetleg bevon minket a játékba és különböző eszközökkel igyekszik minket meggyógyítani vagy a barbi babák válnak orvossá, beteggé, esetleg az ő lábukat kell bekötni. Akár még kötszert, ragtapaszt is rak rá. A játékautók mentőautókká válhatnak a kicsik fantáziájában, ahol a játékban újra és újra eljátsszanak egy számukra szörnyű eseményt, vagy éppen az autók szenvednek balesetet.

Számos módja van annak, ahogyan a gyermekek igyekeznek kifejezni nehéz érzéseiket, azonban számukra nem feltétlen van jelen az a lehetőség, hogy beszéljenek róla, nem úgy, mint a felnőttek. Valamennyire felszínre tudnak kerülni a nehézségek, és valamennyire talán ki is tudnak fejeződni, azonban ezeknek a traumatikus eseményeknek egy része lappang a gyermekben, és ez esetleg szélsőséges viselkedések mentén törhet felszínre. Természetesen, ha a gyerekek elkezdenek szokatlanul furcsán, az életkorukra nem jellemző módon viselkedni, az jelentheti azt, hogy egy nehéz élethelyzetet most igyekszenek feldolgozni. Ezekből a viselkedésekből szeretnénk a későbbiekben 4-et kiemelni, amelyeket a következő hetekben online formában fogalmazunk meg.

Kis Adelina

Pszichológus

azanyaotthon.hu

(fotó: https://unsplash.com/photos/Z1Oyw2snqn8)