Honnan tudhatod, hogy a gyermeked diszlexiával küzd? Talán hihetetlennek hangzik, de bizonyos jelek már 6 hónapos korban megjelennek! Cikkünkben megtalálod az összes tudnivalót a betegségről.

A diszlexia klasszikus tüneteit még azok is ismerik, akiket elkerül a betegség: olvasási, helyesírási problémák iskoláskorban - írja a dyslexia-reading-well.com.

Vannak azonban olyan jelek, melyek korábban is a diszlexiára utalnak. Ezek pedig a következők:
- megkésett beszédfejlődés,
- tanulási nehézségek az óvodában, például a gyermeked nem tudja megtanulni az ABC-t,
- nehezen boldogul a mondókák rímeivel,
- összekeveri a jobb és bal oldalt, az előtte és utána jelentését,
- rosszul fogja a ceruzát,
- nem tudja befűzni a cipőfűzőjét,
- nem tudja megtanulni, hogyan működik az óra.

A diszlexiának enyhe és súlyos változata is van, gyakran együtt jár az ADHD-val, a diszgráfiával vagy a diszkalkuliával. A diszlexia első tünetei már gyermeked első éve során megjelenhetnek. Minél előbb fedezitek fel a betegséget, annál jobb lesz gyermeked számára. Összegyűjtöttük korcsoportok szerint a diszlexia legfontosabb jellemzőit, hogy lásd, mikor mire kell odafigyelned.

Diszlexia 0-4 éves korban

Öröklődő olvasási nehézség: ha te diszlexiás vagy, a gyermekednek 50% esélye van a betegségre. A diszlexia át is ugorhat egy generációt, ezért ha tudod, hogy a szüleid ezzel küzdöttek, de te nem, attól még a gyermekedet ugyanúgy érintheti a probléma.

Fülgyulladás: ha folyamatosan fülgyulladással küzd a kisgyermeked, az utalhat valamilyen hallási fogyatékosságra is. Ez persze nem bizonyított, de vannak olyan diszlexiás gyerekek, akik kórtörténetéből kiderül, hogy csecsemőkorukban nagyon gyakran volt fülgyulladásuk.

Megkésett beszéd: Egy 3 hónapos csecsemőtől elvárható, hogy kiadjon valamilyen gurgulázó vagy gügyögő hangot. Egy 6 hónapos kisbaba ha jól fejlődik, sajátosan fejezi ki bánatát és örömét a hangja változtatásával. A 12 hónapos baba utánozni próbálja a szavakat, talán kimondja azt is, baba, mama, pápá. 18 hónaposan be tudja azonosítani az ismerős tárgyakat, embereket. 24 hónapos korára 15 szót ki tud mondani, kétszavas mondatokat alkot. Persze minden kisgyerek más és a saját ütemében fejlődik, de jó, ha a szemed előtt van egy norma.

 

A cikk folytatása itt olvasható: babaszoba.hu