Az első mosoly megjelenésétől a bonyolultabb érzelmek kifejezéséig hosszú utat kell megtennie gyermekednek. Megmutatjuk, miként segíthetsz neki ezen az úton!

Már az újszülött kisbabádon is megfigyelhetsz néhány jól elkülöníthető érzelmet. Ilyen például a mosoly, amely kezdetben a - születés utáni néhány hétben - alváskor és simogatásra jelenik meg az arcán, három hónapos korától pedig egyre több helyzetben figyelheted meg. Ez a mosoly nagyon fontos kapcsolódást biztosít, hiszen felkelti a szülő érdeklődését, interakcióra serkent és boldoggá is teszi egyúttal.

A kutatók megfigyelték, hogy a negatív érzelmek is igen korán megjelennek a babáknál. Ilyen a harag, a félelem vagy a szomorúság arckifejezései, de az undor, a csodálkozás is jelen van már születésekor az érzelmek skáláján.

Ezek az érzelmek a baba idegrendszerének állapotait tükrözik, a csecsemő céljai és az átélt események közötti kapcsolatra válaszolnak.
A baba érzelemszabályozásában a szülő, a gondozó központi szerepet játszik. Az interakciók során az anya figyeli a csecsemő érzelmi állapotait, saját válaszait ahhoz igazítja, vagyis ráhangolódik gyermekére. Ha ez elmarad, vagyis az anya nem mutat érzelmeket, a baba negatív érzelmi állapotba kerülhet.

Érzelmek a csecsemő- és gyerekkorban

A csecsemők 4 hónapos kor előtt nem tudnak különbséget tenni a különböző emberek érzelemkifejezései között. Számukra az érzelmek megkülönböztetésében először is a hangnak van kiemelt szerepe (pl. 5 hónaposan már képesek hang alapján elkülöníteni az egyetértést vagy a tiltást). Hét hónaposan a hanghoz képesek illeszteni az arckifejezéseket, 1 éves kortól pedig képesek a babák a gondozókkal összetett interakciókban is részt venni. Az arckifejezések felismerése és a konkrét érzelem-nevek használata az arckifejezésekre 2 éves korban jelenik meg

 

A cikk folytatása itt olvasható: babaszoba.hu