A baba saját testéről alkotott képe még meglehetősen homályos, fokozatosan kell megismernie a testrészeit és azt, melyik mire képes. Azonban a testkép fejlődése nem áll meg ott, hogy meg tudja mutatni a testrészeit, később az írás-olvasás tanulásához, de még a sportokhoz is szüksége van a fejlett testképre. Hogyan fejlesszük a kicsi testtudatát? Ezt szedtem össze ebben a cikkben.

Az újszülött még meglehetősen védtelennek érzi magát a világban. A mozdulatai koordinálatlanok, amikor odakap, odacsap, még nem tudja, mindez, mit okoz. Sokszor éppen a saját mozgásától ijed meg ugyanis még nem ismeri a testrészeit, nem tudja, hogy az ott az ő karja, ami csapkod és nem tudja tudatosan irányítani sem.

Még 3-4 hónaposan is azt hiszi, anya testrészei is hozzá tartoznak, azonban erre a korra már megérkezik az első látványos változás: elkezdi nézegetni, maga előtt forgatni a kezét és tárgyak után nyúlni. Ezek a mozdulatok először még koordinálatlanok, sok-sok hónap gyakorlás után válnak igazán ügyessé és határozottá.

Amivel segíthetsz neki, hogy ügyesedjen:

  • Ha ökölbe szorítja a kezét, nyisd szét és finoman simogasd végig a tenyerét és az ujjacskáit!
  • Mutasd meg neki a kezét, vidd közelebb a szeméhez, majd távolabb!
  • Mutass neki különféle textúrájú és formájú tárgyakat (pl. fakanál, puha kendő, különféle formájú műanyag flakonok) és engedd, hogy megérintse, kipróbálja őket!
  • Sok-sok babatorna és ölbéli játékok, amik segítenek a tudatára ébredni a saját testének.
  • Babaúszás és pancsolás: mert a vízben olyan mozgásokra is képes a baba, amikre a kora alapján, a “szárazföldön” nem lenne még képes és ez ösztönzi őt a fejlődésre

6-8 hónapos kor között ölben tartva gyakran nyúl anya haja után, belemar az arcodba, meghúzza a hajad, mert még nem tudja, hogy a te testrészeid nem hozzá tartoznak.
Ugyanebben a korban kezdi el felfedezni és megkóstolni a lábát

Amivel segíthetsz neki, hogy ügyesedjen:

  • Játsszatok simogatós játékot! Simogassatok macikat, puha párnákat és egymást, hogy egyre ügyesebb legyen a keze!
  • Kezdd el neki tanítani a testrészeket a mindennapokban (pl. pelenkázásnál, öltözésnél nevezd meg, hogy most éppen melyik kezét fogod, melyik lábát stb.)
  • Játsszatok csikizős játékot!Simítsd végig a talpacskáját, a lábacskáját, a combocskáját stb. és minden testrészt nevezz a nevén! (pl. Ciróka-maróka, mit csikiz meg most anya? A talpacskáját!)

 

A cikk folytatása itt olvasható: kismamablog.hu

Vida Ágnes

babapszichológus