Miért lehet az, hogy a korábban már szépen bilibe pisilő kisgyerek újra bepisil? Mi okozhatja, hogy a kicsi néha szól, néha nem? Honnan lehet tudni, hogy a kicsi már megérett a szobatisztaságra?

A szobatisztaságra szoktatás egyszerű: ha nem csinálsz semmit, a kicsi akkor is szobatiszta lesz nappalra nagyjából 3 éves koráraAz elhúzódó problémák, a visszaesése oka gyakran éppen maga a szoktatás: ha ugyanis a kicsi valami miatt szorong, az rögtön a szobatisztaság területén ütközik ki.

Min múlik a szobatisztaság?

Ahhoz, hogy a kicsi szobatiszta legyen 3 területen kell érettnek lennie:

1. Fizikailag

Ez jelenti azt, hogy a kicsi érzi, mikor kell pisilnie, kakilnia és képes visszatartani azt. Változó, mikor érnek meg erre a gyerekek, de valamikor 1,5-3 éves kor között ez bekövetkezik. Nyilván ez sem egyik napról a másikra történik. Lehet olyan köztes állapot, amikor a kisebb mennyiségű vizeletet még vissza tudja tartani a kicsi, de a nagyobb mennyiséget még nem. Előfordulhat az is, hogy a pisit vissza tudja tartani, de a kakit nem (más záróizomra kell figyelni!)
Az is gyakori, hogy nyáron, amikor kevesebb ruha van rajta, erőteljesebb a testtudata, ezért jobban érzi, mikor kell mennie (ez egyébként felnőtteknél is így van), télen, sok ruhában viszont kevésbé.

Tudni kell azt is, hogy a nappali szobatisztaság különbözik az éjszakaitól. Éjszaka a vizelet visszatartását az úgynevezett antidiuretikus (ADH) hormon szabályozza, ami 3-7 éves kor között valamikor jelenik meg a szervezetben. Addig előfordulhat, hogy a kicsi éjjel rendszeresen vagy alkalmilag bepisil. Ha a probléma 7 éves kor után is fentáll, orvoshoz kell fordulni.

A fizikai érettség jele, ha a kisgyerek már ritkábban, egyszerre nagyobb mennyiségeket pisil, egyre több a száraz pelenka, mert már 3-4 óránként képes visszatartani a vizeletét, rendszeresen nagyjából ugyanazokban a napszakokban kakil.

2. Szociálisan

Emberi lények vagyunk, alkalmazkodunk egymáshoz. A kicsi is másol, utánoz. Látja, hogy a szülei, a testvérei, a bölcsiben a többi gyerek sem visel pelenkát, ők is vécére járnak, tehát neki is igénye lesz rá. Kezdetben, 1-2 éves kor között, csak kíváncsiskodik: meg akarja nézni, mit csinál anya a mellékhelyiségben. Később le is akarja utánozni. Ilyenkor sok anyuka megörül, hogy érett rá a gyerek, nosza, akkor vegyük elő a bilit és gyakoroljunk! De ez még nem feltétlenül jelent fizikai érettséget, csak utánzást.

A szociális érettség jele, ha a kicsi jelzi, hogy kakilnia kell, szól, hogy pisilni kell. Ha megdicséred, hogy sikerült a bilibe/vécébe pisilni, büszke magára, érdekli a szobatisztaság, nem visszautasító vagy közönyös ezzel kapcsolatban.

 

A cikk folytatása itt olvasható: kismamablog.hu

Vida Ágnes babapszichológus