A szobatisztaság kialakulása egy folyamat. Siettetni, erőltetni nem lehet, azonban a szükséges szociális készségeket fejleszthetjük. Most olyan pozitív, játékos módszereket osztok meg, amik tényleg segíthetnek.

1. Utánzás

Legkésőbb másfél éves korban minden totyogót érdekelni kezdi, mit csinálsz a fürdőszobában, lelkesen megy veled és kérdezősködik. Később elkezd benne tudatosodni milyen is az a pisi és kaki, megmutatja a pelusában, az utcán, amikor kutyagumit lát. Nem szabad letörni a kíváncsiságát azzal, hogy mindig fújolunk, amikor kakit látunk, vagy zavarba jövünk ilyenkor, nyugodtan mondjuk el neki, hogy “igen, a kutyák is kakilnak, csak ők nem a vécébe”. És, bár ugyan zavaró, hogy folyton utánunkjön a mellékhelyiségbe, mégse tiltsuk ezt meg neki teljesen: hamarabb szobatiszta lesz, ha kíváncsiskodhat.

A kisfiúk különösen szívesen tanulják meg az állva pisilés technikáját, ha apa megmutatja nekik, általában egy kis gyakorlás után menni szokott.

2. Meséljünk!

Egyre több mesekönyv jelenik meg bilizésről, szobatisztaságról (pl. A kis tócsa, Csuri királykisasszony, Hurrá, bilizek! Bilikönyv), ezeket nyugodtan lehet olvasni a gyerekekeknek, hiszen a kicsik számára a mese többet mond el a világról, mint a hosszas magyarázat.

A fiaimat például nagyon érdekelte 2-3 éves korukban, mi történik a kakival, miután lehúztuk a vécén. Izgalmasnak tartották, hogy a város alatt van egy hatalmas csatornarendszer, egy óriási szűrőberendezés és a végén a víz beleömlik a Dunába onnan meg a tengerbe. Számtalanszor el kellett mesélni az izgalmas utat a csatornától a tengerig, amin a kakimanó lehajózik. Sok kisgyerek nehezen engedi el a produktumát, egy részük a kakilást csak pelusba tudják elképzelni, az ő félelmüket, szorongásukat oldhatja egy-egy ilyen mese.

3. Ne sürgesd!

A szobatisztaságra szoktatás nem versenyfutás, amíg a gyermeked nem érik meg rá fiziológiailag, szociálisan és mentálisan, addig csak rossz élményeket szerezhet azáltal, ha erőlteted. A szobatisztaság kialakulása nem egy 2 napos projekt, hanem egy folyamat eredménye, ami valamikor 1 éves kor körül kezdődik és 3-4 éves korig tart (és ez még csak a nappali szobatisztaság, hiszen az éjszakait az ún. antidiuretikus hormon szabályozza és ez kisgyermekkorban még nincs meg a szervezetben, nagyjából 4-7 éves kor között szokott megjelenni, addig történhetnek éjszaka balesetek)

4. Vizezés és gyurmázás

A vizezés (pacsálás a vízben, egyik pohárból a másikba víz öntögetés pl. fürdés közben) és a gyurmázás olyan agyterületeket fejlesztenek, amik segítenek a kicsinek megérteni a pisi és a kaki “fizikáját” és emellett oldják az ezzel kapcsolatos szorongásokat is.

 

A cikk folytatása itt olvasható: kismamablog.hu

Vida Ágnes

babapszichológus