Mikor kezdjük el mosni a baba fogát? Hogyan tanítsuk meg önállóan fogat mosni? Mikortól használjunk fogkrémet? Mit tegyünk, hogy megkedvelje a fogmosást?

Onnantól kezdve, hogy a babának kijött az első foga, elkezdhetjük tisztogatni a fogacskákat. Persze először még nem kell hosszasan sikálni őket, elég egy ujjadra húzott tetrapelussal vagy ujjra húzható babafogkefével áttörölgetni. A legkönnyebben ez úgy szokott sikerülni, ha a babát az öledbe ülteted. Jó szolgálatot tehetnek a kézbevehető, rágcsálható babáknak való fogtisztító eszközök is, amik formájukban fogkefére emlékeztetnek, de a fejük gumiból van. Ezeket nyugodtan odaadhatjuk a babának rágcsálni (a fogzáskor húzódó íny fájdalmának enyhítésére is jó lehet), ha pedig már megkedvelte, bevezethetjük, hogy minden étkezés után közösen fogat mosunk: te a saját fogkeféddel, ő pedig a „babafogkefével”.

Sokan nem tudják, hogy az anyatejes táplálás után nem kell fogat mosni, valamint a fogakat sem rongálja az anyatej, szoptatáskor ugyanis az anyamell a baba szájpadlásán vákuumot képez, így a tej csak rövid ideig van a szájban és alig találkozik a fogakkal.

Nem kell amiatt aggódni, hogy a fogmosással próbálkozó baba még nem tudja elég ügyesen tisztítani a saját fogát, hiszen a rágcsálás is tisztítja a fogakat, most elsősorban az a fontos, hogy a szokást elsajátítsa és rendszeresen fogat mosson.

1 éves kor körül már vehetünk kifejezetten kicsiknek való fogkefét is (léteznek kifejezetten 1-2 éveseknek szánt fogkefék, amik puhábbak, így a kicsi nem tudja felsérteni velük az ínyét. Ezekre másfél éves kortól már fogkrémet is tehetünk, azonban mindenképpen a gyermek korának megfelelő fogkrémet használjuk! Ekkor még csak egészen kicsi fogkrémet tegyünk a fogkefére, 2 éves kor után már borsónyi adagot használhatunk.

Ebben a korban is alapvetően az a fontos, hogy a kicsi megkedvelje a fogmosást. Ne aggódj, ha még nem pontosak a mozdulatai vagy, ha hamar megunja a sikálást, ha minden főétkezés után (naponta 2-3 alkalommal) fogat mostok, az elegendő. Hogy biztosan elég hosszan mossa a fogát, kitalálhattok egy kis fogmosó mondókát, amit ilyenkor mindig elmondasz neki (pl. Most felül mossuk, sikasikasikasika, most alul mossuk sikasikasikasika…)

Ahogyan a fogmosást, úgy az öblítést is meg kell tanítani a kicsiknek, de nem kell megijedni, ha az elején a kicsi még nem tudja kiköpni vagy lenyeli a vizet.
A dackorszakban előfordulhat, hogy a kicsinek nincs kedve a fogmosáshoz, nem akarja, ilyenkor el lehet neki mesélni a fognyűvő manó meséjét és fogmosáskor a fogkefével „kizavarni” a manót, nehogy éjszaka megegye a fogacskákat.

 

A cikk folytatása itt olvasható: kismamablog.hu

Vida Ágnes

babapszichológus