Vannak gyerekek, akik nagy népszerűségnek örvendenek pajtásaik körében – külsejük, személyiségük vagy valamilyen készségüknek köszönhetően. A beszédes, bájos és talpraesett gyermekeket hamar befogadja a közösség – ők nagyon könnyen és gyorsan kötnek új barátságokat. A félénk és visszahúzódó gyermekeknek azonban már nehezebb dolguk van – ők sok esetben nehezebben boldogulnak a kapcsolatteremtés és a szocializáció bonyolult folyamatával.

Kövesd figyelemmel gyereked közösségi tevékenységét és azt, hogy mennyire fogadták be osztálytársai, pajtásai. A zárkózott gyermekeket könnyen kiközösíthetik, amelynek akár súlyos következményei is lehetnek. Bátorítani kell őket, hogy keressék a kapcsolatot társaikkal és próbáljanak barátságokat kötni (ha az osztálytársaival nem is sikerül szorosabb kapcsolatot kiépíteni, valamilyen sporttevékenység vagy más délutáni elfoglaltság során könnyen még szerezhet igaz barátokat).

Ha gyermekednek nem megy könnyen a kapcsolatteremtés és nehezen barátkozik, akkor az első és legfontosabb feladatod, hogy nyíltan és őszintén beszélgess vele erről a problémáról. Barátságokat kötni és fenntartani, kijönni a többi gyerekekkel, követi az otthoni, iskolai és közösségi szabályokat, valamint jó tanulmányi eredményeket elérni hatalmas kihívás lehet egy alacsonyabb önértékeléssel rendelkező, visszahúzódó gyermek számára. A gyerekek közötti barátság értékes kincs, amire vigyázni kell, ezért tanítsd meg gyermekedet a következő szabályokra:

1. Legyen jószívű és önzetlen a barátaival (de ne hagyja, hogy ezt kihasználják).

2. Kezelje bizalmasan pajtásai titkait.

3. Legyen mindig segítőkész és figyelmes társaival.

4. Tanulja meg elfogadni mások hibáit.

5. Igyekezzen pozitívan állni a nehéz helyzetekhez is.

 

A cikk folytatása itt olvasható: csaladivilag.hu