Meditáció közben az idegeink kisimulnak, elménk elcsendesedik, kizárjuk a külvilágot, csak az itt és most van, és a problémákat csak észrevételezzük, majd elengedjük. És ha ez a felnőttek körében jól működik, akkor bizonyosan a gyerekeknél is ugyanilyen pozitív hatást tud elérni.

A kérdés csak az, hogy hogyan kezdjünk neki; hogyan vezessük be gyermekünket a meditáció világába. A jó hír az, hogy a meditáció tanulható, és gyakorlással olyan magától értetődő folyamattá tud válni, ami bármikor előhívható, így a stresszes helyzetek is könnyebben kezelhetővé válnak.

Gyerekek esetében akár az esti alvásnál is segíthet, és a túlpörgött állapotokban is használható. Tulajdonképpen a meditáció közben egy másik világba helyezzük magunkat, képzeletünk segítségével egy mesevilágot teremtünk, belső képeket alkotunk. Pont, ahogyan a gyerekek is megteremtik a maguk mesevilágát fantáziájuk segítségével. Vagyis közelebb áll hozzájuk a meditáció, mint azt sokan gondolnánk.

Ha nincs meditációs mesekönyvünk, hogyan végezzük a tanítást? Hol találhatunk hozzá anyagot?

Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. Valójában a test ellazult állapotában végzett tudatos befelé figyelés, egy dologra való koncentrálás, egy könyv olvasása, egy mese hallgatása is bizonyos mértékben meditációs tevékenység.

Hány éves gyereknél érdemes elkezdeni a meditáció tanítását/gyakorlását?

Egy nagyóvodás gyerek már végig tudja követni az utasításokat, vele el lehet kezdeni a gyakorlást.

 

A cikk folytatása itt olvasható: divany.hu