A szülők jelentik a gyerekek számára a példát mindenben, legyen az jó vagy rossz. Minden, amit át él, annak egész életére meghatározó szerepe van. Ezért van óriási jelentősége a családnak abban, hogy a gyermekből egészséges, érzelmileg kiegyensúlyozott felnőtt váljék.

A gyermek fejlődéséhez elengedhetetlen a szeretetteljes, nyugodt családi légkör, mely megalapozza a személyiségfejlődést és a stabil érzelmi hátteret nyújt.

A család az első színtere, annak ahol a gyermek a környezetével kapcsolatot teremt, meg tanul alkalmazkodni. Megtanulja a családi szokásokat, és értékrendet. Ezen alapokra épülnek a társadalmi elvárások. E környezetben alakul ki az „ÉN” tudata, válik önálló lénnyé, aki később saját családot tud alapítani.

Elsajátítja a különböző viselkedési normákat: asztalnál, vendégségben, vásárlás közben, várakozás közben, múzeumba, színházban stb. Megtanulja, hogyan és mikor kell segítséget nyújtania, kérnie. Hogyan és milyen módon tudja magát megvédeni. A családtagok jelentik ebben a modellt minden esetben. A gyermek utánozza a szülőket, nagyszülőket, testvéreket. Ezért fontos, hogy milyen a családtagok közötti viszony, mert ezt a mintát alkalmazza a közösségbe való beilleszkedéskor. Ezen ismeretek megszerzésére, gyakorlására legjobb: a játék. A családban látott dolgokat eljátsszák: a lányok, hogy anyukák, a fiúk pedig, hogy apukák. Gyakran végezhetünk közös tevékenységeket, melyben hagyjuk a gyermeket önállóan dolgozni, arra figyelve, hogy képességeinek, korának megfelelőt válaszunk.

 A család másik legfontosabb mintaadási területe: a beszéd. Ennek támogatásában segítséget adhat a bölcsőde, óvoda, iskola. Saját értékrendszerüket a beszéd segítségével közvetítik gyermekük felé. Mesékkel, mondókákkal, énekekkel, szójátékokkal és tiszta, helyes kiejtéssel adjuk a jó mintát.

A családban kell elsajátítani a gyereknek: a kudarctűrést. Erre a legalkalmasabb a játék, ahol megtanulja, hogy néha veszít. Így taníthatjuk meg, hogy legyen önuralma elviselni a kudarcot, tudjon örülni mások sikereinek. Ezáltal képes lesz legyőzni a nehézségeket