Egy újszülött érkezése a családba mindig rengeteg változással jár. Sok energiát igényelnek az előkészületek, de a szülés után a figyelem nagyrésze is természetszerűleg az újszülöttre összpontosul. Az idősebb testvér számára általában nehezen feldolgozhatóak ezek a változások, gyakran lesznek féltékenyek az új jövevényre és az őt körülvevő felfordulásra figyelemfelkeltő, gyakran indulatos viselkedéssel reagálnak. Ezt elkerülendő, vagy mérséklendő, tanácsos a szülőknek már a terhesség ideje alatt elkezdeni a gyermekük felkészítését a testvére érkezésére.

Mindig a gyermek érettségének megfelelően adagoljuk nekik az információt – például az óvodások még nem nagyon értik az idő fogalmát, így azt nem értik meg, ha azt mondjuk, a testvére pár hónap múlva érkezik. Tanácsosabb inkább évszakhoz kötni, például hogy a baba télen jön, amikor kint hidegebb lesz.

Hogy mennyire részletesen beszéljünk a dologról, a gyerekünk kérdései és érdeklődése legyenek a sorvezetők. Az alábbi tevékenységek hasznosak lehetnek a felkészítésben.

A cikk folytatása itt olvasható: csaladivilag.hu