Milyen olyan jellegű élethelyzetek fordulnak elő felnőttkorban, amik számos küzdelmet, kihívást, új szerepet hoznak a mindennapokba?

Valószínűleg nem feltétlen gondoltuk végig korábban, hogy mennyi krízisteremtő szituáció van az életünkben, ami a felnőtté válással együtt lépett be életünkbe, és saját magunktól kellett benne helyt állnunk. Többnyire sem az iskolában, sem más egyéb forrásokból nem kaptunk valódi tanácsot arra vonatkozóan, hogy miként is kell ezeket az élethelyzeteket megoldani, de valahogyan mégis igyekeztünk a tőlünk telhető legjobbat kihozni egy-egy helyzetből.

Mire is gondolunk akkor, amikor arról beszélünk, hogy egy bizonyos élethelyzet igen nagy változásként jelenik meg a felnőttkor beköszöntével, és nincs rájuk biztos recept?

Ezek azok az élethelyzetek, amikor fiatal felnőttként elköltöztünk a szülői házból, kirepültünk a fészekből, leváltunk a szülőkről.

További feladatként jelent meg, hogy pályát kellett választani ahhoz, hogy kibontakoztathassuk önmagunkat, valamint megfelelően talpon tudjunk maradni az önálló élet megkezdése során is.

Ha eddig nem volt párkapcsolatunk, felmerülhetett esetleg az igény arra, hogy szeretnénk egy társat, akivel megoszthatjuk közös életünket. Természetesen lehet, hogy a párkapcsolat már korábban is fenn állt, valamint az is, hogy valaki úgy érzi, hogy számára ennek még nincs itt az ideje. Azonban mégis a párválasztás kerül előtérbe valamennyi fiatalnál ebben az időben, és ezzel együtt a párkapcsolat, párválasztás válsága is fontos küzdelemmé válik.

Kis Adelina

pszichológus