A média hatalmának köszönhetően egyre kevésbé fedi sűrű köd a nevelőszülőség fogalmát. Szerencsére, most már sokkal tisztább a kép, hogy mit is csinál a nevelőszülő. Átmeneti otthont biztosít azoknak a gyermekeknek, akik két út között rekedtek. Azoknak a gyermekeknek, akiknek átmenetileg nincs olyan hely, amit úgy hívhatnak: OTTHON. 

Egyre többet hallani a hírekben, a napilapokban, online felületeken, hogy nincs elég nevelőszülő. Miközben Magyarországon közel 20 ezer gyermek vár arra, hogy sorsa eldőljön, 20 ezer gyermek élete zajlik bizonytalanságban, a rendszer fogságában.

 

Miért van kevés nevelőszülő?

 

Hiába a kecsegtető marketing kampányok hada, a nevelőszülőség bizony hiányszakma.

Ennek oka nagyon egyszerű.

Sokan egyáltalán nem tudják mivel jár. Nem tudják, hogy akár munka mellett is vállalhatnak gyermeket, akár egyet is. Nem tudják, hogy az a folyamat, amit végig kell csinálni nem is olyan nehéz és bonyolult.

Sokan pedig belevágnak a nevelőszülői hivatásba, miközben nincsenek teljesen tisztában annak nehézségeivel. Sokan vannak úgy,  hogy végig csinálják az alkalmassági procedúrát, a tanfolyamot, sikeres vizsgát tesznek, majd gyermeket vesznek magukhoz. Ekkor szembesülnek azzal, hogy az a gyermek aki odakerült hozzájuk, bizony sérült. Komoly problémákkal, sokszor számunkra felfoghatatlan múlttal. Az egyik legfontosabb pedig, hogy rendelkeznek családdal. Vér szerinti szülőkkel, testvérekkel. 

Egy nevelt gyermek "csomag"-ban érkezik. Nem árva gyermek, hiába a sok félrevezetés. A legtöbb gyermeknek van családja, akikkel tarthatja is a kapcsolatot, ennek biztosítása pedig többek között a nevelőszülő feladata. Tehát nem elég, hogy ott van maga a sérült gyermek, aki a családjától elválva, traumatizáltan kerül a nevelőcsaládba, ott van a vér szerinti család is, akitől jött a gyermek. Nyilván komoly okkal. A legutolsó lépés a nevelésbe vétel minden esetben. 

Míg nevelőszülőként minden nap 24 órában azon dolgozol, hogy abból a lelkileg összetört, sérült gyermekből egy magabiztos, erős felnőtt válhasson, meg kell találnod az egyensúlyt, hogy a vér szerinti családdal is szorosan együtt tudj működni. Igen. Sokszor azzal a vér szerinti családdal, aki miatt lett sérült az a gyermek akit nevelsz. Sok esetben pedig, az a család, akinek a gyermekét neveled téged okol majd, amiért nem lehetnek együtt. Mert nem értik. Vagy csak áttolják a felelősséget, a hibákat. Nem könnyű jó kapcsolatot ápolni mindenkivel, nem könnyű megértetni azt, hogy egyazon célért harcolunk, az pedig a gyermekük jólléte, egészsége, boldogsága. De legtöbbször sikerül. 

 

A cikk folytatása itt olvasható: neveloanyu.blog.hu