A picit szinte az első naptól gyakran tartjuk ölben, és gügyögünk neki megnyugtatásként vagy csak mókából. Ebben a biztonságos közegben rengeteget fejleszthetsz is rajta - például azáltal, hogy gügyögés helyett mondókákat ismételgetsz neki.

Már csecsemőkorban is hasznos
A mondókákkal nem lehet elég korán megismertetni a gyereket: egyszerű, ritmusos versikéket már a hasfájással vagy nyűgösséggel küzdő csecsemőnek is ismételgethetsz. Ugyan még nem fogja tudni, mit mondasz neki, de a ritmusra döcögtetés megnyugtatja, és élvezni fogja, hogy az anyukája beszél hozzá. Már ez fejleszti őt, nagyobb korától pedig, amikor elkezd intenzíven figyelni a szavaidra, a mondóka szövege is érdekessé válik.

Másfél éves korától az öledbe ültetve bevezetheted a mozgásos mondókákat: a kicsi murisan utánozni is próbálja a kezed, miközben fejlődik a finommotoros mozgása. Kétéves korában a többsoros mondókákat is meg tudja már jegyezni, az óvodában pedig már a hosszabb, bonyolultabb mondókák segítségével taníthatod meg neki például a hét napjait. Az érdekes, vicces rímek nagyon jól jöhetnek, ha az orvosnál ültök és hosszú órákat kell várni, vagy ha unatkoztok egy esős délutánon.


Szórakoztatva tanít
A ritmusos, rímekkel teli mondókák szórakoztatóak, erősítik az anya-gyerek kapcsolatát, a ritmusok megnyugtatják és tanítják a picit. A többféle, mozgásos, döcögtetős mondóka a kicsi összes érzékszervére hat: miközben hallja a hangodat, megfigyelheti, hogyan mozog a szád beszéd közben, vagy próbálhat tapsolni a ritmusra. A több csatornán érkező ingerek összekapcsolódnak az agyban, és fokozzák az agykérgi kapcsolatok épülését. A mondókák közben ezen kívül a picik az egyre hosszabb ideig tartó koncentrálást is folyamatosan tanulják. Mindeközben a tanulás folyamata szinte észrevétlen, nincs erőltetés, csak vidám móka és kacagás anya karjai között.

A mondókák fejlesztő ereje
A rímek az agykérgi kapcsolatok mellett sok egyéb folyamatra hatnak serkentőleg. A testtudat, a mozgáskoordináció, az egyensúly-, nyelv- és ritmusérzék, a szókincs, a memória, az asszociáció mind-mind fejlődik mondókázás közben. Különböző rímeket választhatsz a testséma fejlesztésére, ami a későbbi írás-olvasás megtanulásában lesz segítség. Az anyanyelv szépségeit is könnyű megismertetni a picivel, pláne, ha kicsit később vagy nehezebben beszél, mint a kortársai. A logopédusok speciális versikéket szoktak beszédzavaros gyerekeknek ajánlani, ami a megfelelő hangok automatizálásában is segít.

A cikk folytatása itt olvasható: pompasnapok.blog.hu