A védőnő végigkíséri a gyermek életét, az anya várandóságától a gyermek felnövekedéséig. Sok anyának nagy segítség a védőnő jelenléte, de az ellátás igénybevétele nem kötelező. Általában a területi védőnő, akivel a családok közvetlen kapcsolatban állnak. Jogszabály írja elő, hogy legalább öt alkalommal látogatja a védőnő a várandós anyát. A kórházból való hazakerülés után már két napon belül meglátogatja az újszülöttet és az édesanyát. Hat heteskorig pedig hetente felkeresi őket.

A védőnői ellátás az egészségügyi alapellátások körébe tartozik. Az önkormányzatok kötelesek ezt az ellátást biztosítani. Régebben a házi gyermekorvossal közösen látták el a feladatokat. A szabad orvosválasztással ezek a szálak szétváltak. A védőnői tanácsadóban önállóan működnek, figyelemmel kísérve a gyermekeket, bölcsődés, óvodás, iskolás korban. Feladatuk az egészségmegőrzés érdekében való tevékenykedés: közreműködés az előírt orvosi vizsgálatokban, szűrővizsgálatok, védőoltások szervezésében és lebonyolításában. Részt vesznek az intézmények (bölcsőde, óvoda, iskola) környezetének és higiénéjének ellenőrzésében. Szorosan együttműködnek a bölcsőde- illetve iskolaorvossal, kisgyermeknevelőkkel, óvónőkkel, pedagógusokkal, szülőkkel, szakemberekkel, civil szervezetekkel és az önkormányzattal. Fokozott gondozásba vétellel segíti a krónikusanbeteg, a fogyatékosággal élő, valamint a magatartási zavarokkal küzdő gyermekek családjait. A környezeti, egészségügyi és mentális veszélyeztetettség megelőzése is a védőnő feladata. Kötelessége a gyermek bántalmazását, súlyos elhanyagolást és egyéb súlyos veszélyeket jelenteni a gyermekjóléti szolgálaton, értesíteni a háziorvost és a hatóságokat.

Az kórházakban dolgozó védőnők a várandós és gyermekágyas anyák ellátásában segítenek. Feladatuk, hogy támogassák a szoptatást, az egészségnevelést és az újszülött hazabocsájtását.

Családvédelmi Szolgálatnál dolgozó védőnők dolga a családtervezési ismeretek terjesztése, válsághelyzetben lévő várandós anyák segítése (abortusz megelőzése illetve a döntést meghozó nő támogatása).

A védőnői munka szakmai felügyeletét az ÁNTSZ-ben dolgozó vezető védőnők látják el.                             (B.E.)