Az, hogy valaki biológiailag érett egy párkapcsolatra, még nem feltétlen hozza magával azt, hogy lelki-érzelmi értelemben is készen áll rá. Ehhez fontos, hogy tartós, mély, kétoldalú szerelemre váljon képessé a fiatal. Ez azonban természetesen sok kihívást és küzdelmet, valamint gyakorlást vonz magával. Éppen ezért a kamaszkornak, az ifjúkornak a "próbálkozásai" igen jelentősek a felnőttkori kapcsolatok tekintetében. A párkapcsolat egy tanulási folyamat eredményeképp tud létrejönni, és a későbbiekben fenn maradni, hiszen nem csak a partnerkapcsolat elindítása a feladat, hanem annak fenntartása is úgy, hogy az lehetőleg mindkét fél számára harmonikus legyen.

Milyen zavarforrások állhatnak a párkapcsolati válságok hátterében?

Életünk során számos időszakban, életszakaszban valamilyen átalakuláson megy át az önértékelésünk. Nem véletlen, lévén, hogy a párkapcsolatban átélt kudarcok, zavarforrások egyértelműen hatással vannak arra, hogy milyennek ítéljük meg önmagunkat. Ilyen, az önértékelést befolyásoló tényezők: ha előnytelennek éljük meg külső vagy belső tulajdonságainkat; ha olyan, a szexualitást befolyásoló nevelésben részesültünk, amelyek súlyos gátlásokat generálnak; túlzottan erős kötődés van jelen a szülők irányában, ezzel nehezítve a leválást; ha a leválás elégtelenül következett be; ha nincsenek megfelelő megküzdési technikáink.

Figyeljünk egymásra és beszéljünk nyíltan egyértelműen párunkkal, érezzünk bármilyen bizonytalanságot is a kapcsolatunkban, próbáljunk meg tanulni egymástól, mert csak együtt fejlődhetünk tökéletessé a szeretetben is.

Kis Adelina

Pszichológus