Milyen állomásai is vannak ennek az útnak? Milyen teendők, intéznivalók vannak az örökbefogadás során? Mi az eljárás menete és meddig tart?

Szülőnek lenni az egyik legcsodálatosabb élmény egy ember számára. Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy rövid időn belül, természetes úton foganjon meg a várva várt gyermeke. Sok pár idővel feladja a reményt, hogy saját gyermeke szülessen. Mások társ hiányában is vágynak arra, hogy apák, anyák legyenek. Rendszerint ők azok, akik az örökbefogadás mellett döntenek. Nem könnyű ez az út, amit nekik végig kell járni, de a végén az ő vágyuk is valóra válhat, és egy kisgyermek boldog szülei lehetnek.

Milyen állomásai is vannak ennek az útnak? Milyen teendők, intéznivalók vannak az örökbefogadás során? Mi az eljárás menete és meddig tart? Ezekre a kérdésekre próbálom megadni a választ ebben a cikkben.

Első körben fontos kérdés, hogy ki fogadhat örökbe ma Magyarországon? A választ a Polgári törvénykönyvben találjuk. Eszerint örökbefogadó az lehet, aki
  • a 25. életévét betöltötte,
  • cselekvőképes,
  • a gyermeknél legalább 16 évvel, legfeljebb 45 évvel idősebb,
  • és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására.
  • Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, és az, akinek gyermekét nevelésbe vették.

A cikk folytatása itt olvasható: babaszoba.hu