Még ha a gyerek felelősségteljes, átgondolt és közös elhatározás eredménye is, a férfiak számára akkor is mást jelent a baba érkezése, mint az anyának. A nők tudatosan készülnek az anyaságra, de a férfiaknak is fel kell készülniük az apaságra, és számolniuk kell azzal, hogy ők maguk is megváltoznak majd, igaz nem hormonálisan.

Hogy egy férfi milyen apává válik, nagymértékben attól függ, hogy neki milyen kapcsolata volt az édesanyjával és édesapja hogyan fogadta érkezését. A tanult családi minta megismétlődhet, de akár az ellentetjére is fordulhat. Nem ritka, hogy egy olyan kisfiú, akitől apja elfordult, felnőttkorában minden szeretetét, figyelmét gyerekének szenteli.

A párkapcsolatokban a felelősségvállalás hiánya miatt sokszor nem előre tervezett, felelősségteljes döntés a gyermekvállalás, a baba csak „becsúszik”. A nők ebben az esetben kész helyzet elé állítják partnerüket, így sok esetben nem várható el a férfitól, hogy repessen a boldogságtól.

Ha a gyermek biztonságos közegbe is érkezik, akkor is előfordulhat, hogy a férfi státusának elvesztését éli meg a kicsi születésekor. Azt hiszi, a baba érkezésével egy időben megszűnik férfinak lenni. Sok nő elköveti azt a hibát, hogy csak gyermeke apját látja férjében, nem a férfit, akibe beleszeretett.

férfi apa gyerek