A szakirodalmak, cikkek többsége az anyákról, az anyáknak szólnak. Ezért gondoltuk ezt a témát elővenni és összefoglalni az apa szerepét.

Az apa rendkívül fontos a gyermek számára. Apává válás: egy sokkal hosszabb folyamat eredménye, mely már gyermekkorban elkezdődik.

Apatípusok:

  • „Hagyományos vagy klasszikus” apuka: nem tud mit kezdeni egy újszülöttel, úgy gondolja, a nevelés, gondozás eleinte az anyuka dolga. 4-6 éves kor körül kapcsolódik be, mikor „értelmes” a gyerek, meg lehet tanítani. Inkább a fiú gyerekkel szorosabba a viszonya. A fizikai büntetés is ennél a típusnál jelenhet meg.
  • „Modern” apa: aki az ultrahangnál és szülésnél is jelen van és részt kíván venni mindenben. Nem okoz neki gondot, a gyerekkel való foglalkozás, sőt ő maga is élvezi.

Apa szerepe a nevelésben:

Az eredeti családból hozott minta meghatározó a későbbi szerepben, melyet befolyásolhat az értékrend, a hiedelem, a szokás és az elvárások. Az apák máshogyan és más stílusban foglalkoznak a gyerekkel, mely így jó. A szülők ne versenyezzenek egymással a gyerek szeretetéért. Apa hozza azismereteket, a nagyvilágból. Férfi mintát nyújt a fiúgyermek számára. A lányok, hozzá hasonló párt fognak választani.A mozgás a legfontosabb a gyermek agyának fejlődéséhez, melyben az apák a legjobbak (csikizés, birkózás, párnacsata)

Apa-gyerek kapcsolat:

Apa fogadja el, hogy a gyermek nem ő, hanem egy önálló személyiség. A gyermek fejlődése során, különböző bánásmódot igényel, melyeket megismerhet és alkalmazhat. Legyen ideje a gyermekre. Legyen ideje önmagára, hogy ne legyen kimerült. Viselkedésével példát mutat a gyereknek. Beszélgessen sokat gyermekével, miközben a szemébe néz. Teljesíthető elvárásokat állítson a gyermek elé. Csináljon jó hangulatot, érezzék jól együtt magukat.

                                                                                                                (B.E.)