A kapcsolat kialakítására nagy szükség van a várandóság tervezésével, majd folytatódik a várandóság alatt és bensőségessé válik a szülés után. Kutatók egyre gyakrabban emlegetik, hogy a terhesség tervezésekor kialakult érzelmek hatása kimutatható az anya-gyerek kapcsolatokban (tervezett volt-e a terhesség). Sokan, a pár hetes embrióhoz beszélnek, énekelnek. Van, akinek ettől több kell: például a magzati mozgások érzékelése (a terhesség félideje tájékán érzékelik), hogy kapcsolatuk intenzívvéváljon. A magzatokra jellemző, hogy amikor az anya nyugalomba van, Ő felélénkül. Az anyaméhben, mintha mi víz alatt hallgatóznánk, úgy hallja a hangokat. Hallja az anya szívhangját, az erekben folyó vért, a belekben mozgó gázokat és a külvilág zajai is beszűrődnek hozzá. Megismeri az anya és családtagok hangját és megérzi azt is, ha hozzá beszélnek, ilyenkor rúgással gyakran válaszol is.

Méhen belüli kapcsolat:

Odafigyeléssel az anya megtanulhatja, hogyan fekszik gyermeke a hasában és simogatásra válaszol. A baba érzékeli, ha az édesanyának jó hangulata van, ha fél, ha dühös vagy szomorú. Sokan tartanak attól, hogy a negatív érzések rossz hatással lesznek a magzatra, de ettől csak akkor kell tartanunk, ha ezek a negatív érzések állandósulnak. Bizonyították, hogy a babák felismerik a terhesség alatt hallott dallamokat és megnyugszanak tőle.

Szülés utáni napok kapcsolata:

Anya-gyerek kapcsoltat szempontjából meghatározó ez első néhány hét. Bizonyított, hogy ha az egészségügyi állapotuk engedi, egész időszak alatt együtt lehessenek. Nemrégiben fedezték fel, hogy az újszülött a születése utáni első órában különleges „kommunikatív” állapotban van. Kifejezetten azédesanya közelségére vágyik. Az édesanya mellkasára helyezett babák csendesen szemlélődnek, ha kellő időt tudunk hagyni, hamarosan megkeresik a mellet. Az apás szülések megjelenésével, ha anya egészségügyi állapota gátolja, apa mellkasára helyezett gyerekek ugyanúgy megnyugszik. Az anya-gyerek kapcsolat mellé megjelent az apa-gyerek kapcsolat.                 

 (B.E.)