Életkoronként eltérő, hogy mely helyzetek, élethelyzetek okozta válságok jelentenek nehézséget, kihívást az egyének számára. Fontos a serdülőkorral kezdeni, hiszen ez az első olyan időszak, ami egyidejűleg jelent megoldandó érzéseket, tapasztalatokat az életben.

Ebben a korban a válságok leginkább családon belül jelentkeznek, lévén, hogy a szülők elvesztik addigi feladataikat, és feladatvesztetté válhatnak. Úgy érezhetik, hogy mostantól azt sem tudják, hogy mit kezdjenek magukkal, mi a feladatuk az életben, hogyan vigyék a mindennapokat. További nehézségként jelenik meg, hogy amentén, hogy a fiatalok számára egyre inkább a kortárscsoport válik követendővé, elkezdik azokat a normákat átvenni, amik bizony sokszor ütköznek azzal, amire otthon nevelték, vagy, amit a szülei elvárnának tőle.

Nagy szerepe van annak, hogy a családnak milyen a hozzáállása, általános működésmódja. Egy olyan családban, ahol kevésbé nyitnak mások felé, inkább nem engednek be senkit a család életébe, zártak, a fiatalnak nincs lehetősége megtapasztalni olyan élethelyzeteket, akár konfliktuskezelési módokat is, amelyeket hasznosítani tudna szociális kapcsolatai, önmaga felépítése mentén.  Az ilyen családokból a serdülőnek nincs lehetősége fokozatos leválásra, lépcsőzetes kilépésre, csak úgy, ha hirtelen teszi meg azt. Azonban ez igen válságos helyzeteket is okozhat.

 Nehezítő körülmény lehet ennek az ellenkezője is, vagyis, amikor a családi dinamika szétesettséget, a határok megtartásának hiányát, nemtörődömséget, agresszivitást mutat. Éppen ezért fontos egy köztes állapotnak a megteremtése, amikor a serdülőnek szabad tere van a leválásra, azonban a család a háttérből bármikor tudja őt segíteni, támogatni. Távolról fogjuk a kezét.

Kis Adelina

pszichológus

Ha segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal! 

azanyaotthon.hu

anya család gyerek serdülő anyaotthon