Miért baj az, ha minden a gyerek körül forog, és mindig mindent ráhagyunk? Mire mondja Epstein, hogy a gyerekek átvették az uralmat, és "szörnyecskéket" nevelünk? MIlyen az egészslégesen nevelt gyerek? Hogyan lesz egy gyerekből kudarctűrő, boldog, kiegyensúlyozott felnőtt?

- A mai modern szülők, a korábbi generációktól eltérően, állandóan aggódnak a gyerekeik miatt. Nem mindegy, hogy a gyerek milyen ruhában indul reggel, kivel barátkozik az oviban, milyen különórákra jár már 4 évesen, melyik iskolába kerül...- és a listát a végtelenségig lehetne folytatni. Ezeknek a szülőknek a megváltozott viselkedése ma már korjelenség, aminek Joseph Epstien nevet is adott - mondja Zila Péterné, Marika néni a Budapest-Fasori Református Kollégium Csipkebokor Óvodájának vezetője legutóbbi "Mindennapi nevelés" elnevezésű szülői beszélgetésén.

Joseph Epstein amerikai tudós ezt az új jelenséget "kindergarchynak", azaz "gyerekuralomnak" nevezte el, ahol a gyerekek uralják a felnőtteket - folytatja az igazgatónő.

A cikk folytatása itt olvasható: szuloklapja.hu