Ikres szülőnek lenni különleges állapot. Mint ahogyan egy ikerpár egyik tagjának lenni is különleges. Nem hasonlítható ahhoz, amikor két kisgyerek van a családban, sem ahhoz, amikor több. Hogyan tudjuk szülőként egyszerre két gyermek lelki igényeit kielégíteni? Miben más ikernek lenni, mint “sima” testvérnek? Erről szól ez a cikk.

Magyarországon nagyjából 3% a gyerekek között az ikerpárok aránya, minden 74. szülésre jut egy ikerszülés. Az ikerpárokat minden korban különleges figyelem övezte. Misztikus történetek, legendák és tévhitek. Megfejthetetlen, ugyanakkor csodával határos, hogy mennyire egyformák. Vagy éppen: mennyire nem egyformák. Ketten vannak. Hasonlók, de mégis mások. A mai napig él a fejekben egy csomó tévhit arról, milyenek is ők, hogyan kell őket nevelni.

Több ikerpárokat vizsgáló kutatás kimutatta, hogy még a külön felnőtt ikrek is mennyire hasonló szokásokat alakítottak ki. Hasonló szakmát választottak, hasonló párjuk volt. Az ehhez hasonló történetek tovább növelik az ikerpárok körüli misztikumot. Pedig valójában az ikrek személyiségük tekintetében nem egyformák. Az egypetéjű ikrek habár génállományuk 100%-ig megegyezik egymással, egészen eltérő személyiségjegyekkel születhetnek és ez a különbség gyakran már újszülöttkorban tettenérhető. Míg az egyik baba hangosan követeli az adagját, a másik csak csendesen cuppog. Míg az egyik hamar rámosolyog mindenkire, a másik gyanakodva nézi az idegeneket. Miért? Mert hiába voltak együtt az anyaméhben, hiába érték ott őket ugyanazok a hatások, azokat eltérő módon élték meg és mást tanultak belőle.

A kétpetéjű ikrek esetében a genetikai állomány csupán 50%-ban egyezik meg. Ők genetikai értelemben inkább olyanok, mint két egymás utáni korban született testvér. Hasonlítanak egymásra, de a legtöbb családban a csecsemők és a kisgyerekek sokban hasonlítanak egymásra külsőleg, jól látható ez, ha az azonos korban készült fényképeiket egymás mellé tesszük.

A gyakorlatban azonban a kétpetéjű ikrek sok hasonló élményt szereznek, hiszen a szülők egy időben két ugyanolyan életkorú gyermeket nevelnek, a gyerekek sokat vannak együtt. Ugyanúgy kialakulnak náluk is az ikrekre jellemző sajátosságok, pl. az ikernyelv.

Két baba egyszerre: Hogy csináljam?

Az elsőgyermekes anyuka számára egy újszülött ellátása is nagy nehézséget jelent kezdetben, hát még kettőé vagy háromé (vagy többé :))! Valójában a babák ellátásának megszervezése főként szervezési kérdés. Míg egy babával meg lehet valósítani, hogy mindig 100%-ban magadat adod, addig 2 vagy több babával le kell tenned a tökéletességről és pláne arról, hogy úgy csináld, ami mások szerint is tökéletes és azt kell megoldanod, ami valóban szükséges.

Jó, ha van segítséged legalább az első hetekre és később is, amíg kialakul a napirendetek és egyfajta rendszer az életetekben. A napirend kialakításában és a szokások, egyéni igények megismerésében sokat segíthet, ha egy kis naplóban vezeted melyik baba mikor evett, mikor aludt, mennyit volt ébren. Ez nem csak arra lesz jó, hogy meg tudd különböztetni őket, hanem arra is, hogy jobban megismerd az egyéniségüket.

A babanaplóban vezetheted melyik baba mikor mit csinál, mire hogyan reagál, hogyan alakul a napirendje, mikor álmosodik el, mikor szokott megéhezni, így sokkal jobban kijönnek az egyéni különbségek. Kezdetben azt tapasztalhatod majd, hogy az egyik baba erőteljesebb egyéniség, a másik nyugodtabb, az egyik hangosan és erőteljes hangon követelheti az ételét, a másik halkabban, türelmesebben.

 

A cikk folytatása itt olvasható: kismamablog.hu

Vida Ágnes

babapszichológus