Az elsődlegesen felmerülő kérdések:

„Egészséges baba lesz?”„Fiú lesz?”„Milyen lesz a szülés?”

Ezek legtöbbjére orvosi vizsgálatokkal, szűrésekkel, rendszeres ellenőrzésekkel megnyugtató választ tudunk adni az aggódó kimamáknak.

A Legnagyobb gond, akkor jelentkezik, ha a felmerülő kérdésekre adott, konkrét válaszok után, újabb és újabb kérdéseket tesznek fel, mellyel félelmeiket, szorongásaikat fenntartják.

Mi lehet a háttérben?

A szüléssel a párkapcsolat régi formája megszűnik, az új helyzettől való félelem válthatja ki. A „fontossági” sorrend valós és vélt átrendeződésétől való félfelem. „Jó anya leszek-e?” A szexuális élet megváltozása illetve elmaradása. A szülés utáni hangulatzavar, depresszió megjelenése.

Megoldási lehetőségek:

A legfontosabb: ha kérdésük van, keressenek szakembert. Hazánkban is egyre többen elfogadják a terhességet és szülést segítő szaktanácsadást, terápiát, tréninget.(papa-mama relaxáció, magzat-mama kommunikációs tréning, párkapcsolati változásokat elősegítő terápiák, autogén tréning)

 Sose adják át magukat a hosszú szenvedésnek. A baba születése természetes dolog. A célja az öröm. Az új jövevény az életük részévé vált a csatlakozással.  Manapság fontosabbá váltak a külsőségek, a látszat, mint az intimitás. Nem kell a környezet által sugallt, "ideális szülővé válni.  Olyan szülővé érdemes válni, aki tud szeretetet adni és elfogadni.

kismama félelem