Az egyszülős családok is sokfélék, nem lehet azt mondani, jó vagy rossz-e ez a gyereknek. A gyerek nem azért lesz problémás, mert egy szülő neveli, hanem ha konfliktusos a környezet, és érzelmileg labilis a szülő.

A család szóról legtöbbünknek az első asszociációja, hogy anya, apa, gyerekek. Közben tudjuk, hogy a családok jelenős hányada valamilyen más felállásban él. Az igazat megvallva gyakran figyelmen kívül hagyjuk a valóságnak ezt a szeletét, és úgy teszünk, mintha mindenhol két szülő lenne, méghozzá a vér szerinti anya és apa. Az a nehézség, hogy az egyéb családok annyira sokfélék, és ez annyi speciális élethelyzetet, kérdést hoz magával, hogy szinte lehetetlen mindre egyformán érvényes választ adni.

Régen az egyszülős családok jellemzően azok voltak, ahol meghalt az egyik szülő. Majd a huszadik század második felében megnövekedett a válások száma, és leggyakrabban így váltak egyszülőssé a családok. Az utóbbi egy-két évtizedben pedig egyre több az olyan szülő is, aki szabad elhatározásból dönt úgy, hogy egyedül vállal gyereket.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a kétszülős családok is sokfélék: azonos nemű pár, vagy egy vér szerinti szülő, és egy új feleség vagy férj neveli a gyereket. És mindegyik formának más és más sajátos kérdésekkel kell szembenéznie.

Egy közös nehézség viszont biztosan van: mit szól a társadalom. Noha a házasságok közel fele válással végződik, ma is egy kicsit „ciki”, ha elválnak az ember szülei. Az általános felfogás szerint azt tartjuk kereknek, rendben lévőnek, ha együtt van anya és apa. Hogy hogyan, az más kérdés, kívülről nem mindig látszik, hogy milyen a kapcsolat közöttük, holott igazából ez a legfontosabb, ahogy arról már korábban szó volt.

Amikor kutatások megpróbálják felmérni, problémásabbak-e azok a gyerekek, akik egyszülős családban élnek, ellentmondásos eredményekre jutnak. Általában azt találják, hogy igen, bizonyos zűrök gyakoribban, mint például a droghasználat, iskolakerülés, tanulmányi gondok, szorongás, depresszió, öngyilkosság. Arra jutottak a kutatók, hogy a gondok mögött nem annyira az áll, hogy kettő helyett egy szülő neveli a gyereket, hanem a válás körüli konfliktusok, és a család anyagi helyzetének romlása, ami gyakori a válást követően. 

 

A cikk folytatása itt olvasható: divany.hu