Lassan jön minden dolgozó szülő rémálma, a nyári szünet, amikor nincs iskola, de az ovi és bölcsi is sok helyen hetekre bezár. És kezdődik a logisztika, a tervezés, az ötletelés, számolgatás, hogy hogyan is oldjuk meg a gyerkőcök felügyeletét.

Igen, tényleg hamarosan vége, pár hét és magunk mögött hagyjuk a tanév utolsó napját is. Ilyenkor minden szülőben felmerül a kérdés: mi legyen a gyerekkel a nyáron?Milyen kalandokkal, programokkal töltsük meg a 10-11 hetes iskolamentes időszakot anélkül, hogy ingünk-gatyánk rámenne, de azért nyár végén a gyerekeink mégiscsak feltöltődve, kipihenve, élményekkel telve csomagolják el a fürdőruhát és kezdjék az új tanévet?

A tervezés központja természetesen a családi nyaralás (vagy legalábbis az az időszak, amikor szabadságra megyünk), ehhez igazítunk mindent.Sokan direkt ide időzítik a nyári családi nyaralást, a szülőknek is jót tesz a pihenés, s ez egy igazi “két legyet egy csapásra” megoldás.

No és milyen lehetőségeink vannak még?

Táborok:Az örök klasszikus, ha már más nincs, jöhetnek a táborok. A gyerek napközben jól mulat, mi tudunk dolgozni. Táborokból ráadásul általában mindenhol bőséges a választék. Minden esetben tájékozódjunk a tábor minőségéről, tematikájáról, és nem utolsó sorban a költségekről is. A táborozás napjainkban tartalmas és színes programnak bizonyul, ám olykor a minőségi, színvonalas programokért igencsak borsos árat kell fizetnünk.

Váltott felügyelet: Élelmes anyukák – bölcsis, ovis csoportban – összefognak, s a szünetek idejére beosztják egymás között a felügyeletet, így 3-4 gyermeknapi programját egy anyuka menedzseli, míg a többiek anyukái dolgoznak, aztán csere, és más a soros. Így akár személyenként 1 hét szabadsággal 4 anyuka egy egész hónapot meg tud oldani, vagy különböző munkaidő-beosztás esetén még ennyi szabadságot sem kell kivenni.

Egyéb segítők, rokonok, barátok: A rokonok jó megoldásnak tűnnek, de csak akkor, ha biztosra vesszük, hogy gyermekünk nem teher a számukra, és kellő időt, energiát és figyelmet tudnak rá fordítani. Kifejezetten nagy rokonsággal rendelkező dolgozó szülők előnyben vannak! Végső esetben a megszokott bébiszitter is bevállalhat több órát, vagy akár egész napokat.

Ha van nagypapa, nagymama, irány hozzájuk: 1-2 hetet tökéletesen elvan már a legtöbb ovis is a nagyszülőknél, az iskolásoknak pedig szinte kötelező kiszabadulni a suli kötöttségeiből, s valami teljesen mást, teljesen máshol csinálni!Ráadásul a nagyik és nagypapák a legtöbb gyerek számára valahogy nagyon pompás időtöltést nyújtanak, még akkor is, ha közben ritkán történik bármi világrengető.

Megoldás tehát? Tökéletes nincs. Optimizmus és nyugtató tudat: tavaly is volt, és jövőre is lesz nyári szünet, ahogy megoldás is! Nem mindig tökéletes, de élménydús, és ez itt a lényeg!