Amikor szülőket kérdezel arról, hogy mit kívánnak a gyermekeiknek, a leggyakoribb válasz: boldogságot (és egészséget)!

Rengeteg adat áll rendelkezésre az okos vagy sikeres gyerekek neveléséről, de hogyan kell boldog gyerekeket nevelni? Néha nehéz megítélni, hogy mi a legjobb a gyerekeknek, és mi teszi őket boldoggá. A legtöbb esetben ez a kettő nem zárja ki egymást, sőt a boldogabb gyerekek nagyobb eséllyel válnak sikeres, elismert felnőttekké.

A boldogság hatalmas előny egy olyan világban, amely ekkora hangsúlyt fektet a teljesítményre. Általánosságban a boldog emberek egyaránt sikeresebbek a munkában és a szerelemben, mint boldogtalan társaik. Felmérések szerint jobb teljesítménymutatójuk, tekintélyesebb állásuk és magasabb fizetésük lesz felnőtt korukra, valamint nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek tartós párkapcsolatukkal, vagy házasságukkal.

De hogyan lehet boldog gyereket nevelni? A tudomány néha csak azt igazolja, amit a felmenőink már rég tudtak. Erik Barker összegyűjtött 10 kutatást ebben a témában, melyet 10 rövid pontban lehet összefoglalni:

 

1. Légy magad is boldog

 

A boldog gyerekek nevelésének első lépése ironikus módon egy kis önzőség. A saját boldogságod megdöbbentő mértékű befolyással van a gyerekeidére.

Széleskörű felmérések mutattak rá a lényeges összefüggésre az anyák lehangoltsága és ez által gyermekeikre gyakorolt rossz hatás közt. A szülői depresszió úgy tűnik, magatartásbeli problémákat idéz elő a gyermek viselkedésében, továbbá a szülő befolyását is csökkenti a gyermek fölött.

És ez nem pusztán genetika kérdése. Ugyan a felmérés kimutatta, hogy boldogabb szülők statisztikailag nagyobb eséllyel neveltek boldogabb gyerekeket, ezért felelős genetikai komponenst nem tudott kiemelni.

Mi tehát az első lépés egy boldogabb én felé? Szánj minden héten időt baráti kapcsolatok ápolására! A nevetés ragályossága miatt érdemes jó kedélyű barátok vagy családtagok környezetében lenni. Az ő nevetésük téged is nevetésre bír, noha még ez sem feltétlenül szükséges a hangulatod javításához. Neurológiai vizsgálatok szerint egy másik ember nevetése az agynak ugyanazon területein stimulál neuronokat, mint az ember saját nevetése.

 

A cikk folytatása itt olvasható: pszichologusbudapest.blog.hu