A stresszoldás tanulható! 7 technika e készség fejlesztéséhez.

A mai világunk tele van stresszhelyzetekkel: félévzárás, felvételi, érettségi, versenyek. Mindenki máshogyan oldja meg, és magának kell megtalálnia a felhasználható lehetőségek közül a legmegfelelőbbet a lámpaláz, vizsgadrukk és szorongás oldására. Ezekre a helyzetekre fel lehet készülnünk és fejleszthető készségeinkről van szó. A szülői mintának meghatározó szerepe van gyerekeink életében. Ezeket a megoldásokat viszik tovább magukkal, vagy elfogadják, hogy ők ilyen adottságokkal rendelkeznek. Szülőként jó, ha tudatosan, odafigyelve tanítjuk gyerekeinket és pozitív mintaadóvá válunk. Rossz mintaadásnak számít: az evéssel, alkohollal, gyógyszerrel vagy veszekedéssel „kezelt” stressz.

Következőkben jó gyakorlatokat mutatunk be, gyerekeknek és szüleiknek a stresszoldó készségek fejlesztésére. Érdemes ezek közül kiválasztani azt, melyet a legkönnyebben be lehet építeni a család életébe.

  1. Sport

Ez a legegyszerűbb módja e készség fejlesztésének. Pont ez miatt nem gondolunk rá. Tudatosan és rendszeresen használva a mozgás a leghatékonyabb stresszoldó módszer.

Sétálás, kocogás, futás, labdázás és úszás során gyerekeinkkel megtapasztalhatjuk a mozgásokkedvező hatásait.

  1. Légzőgyakorlatok

Szülőként érdemes ebből a módszerből a lehető legtöbbet elsajátítani és átadni pozitív példaként gyerekeinknek. A leghatékonyabb módja a stressz, szorongás és indulatok oldásának. A legfontosabb a légzéstechnika, figyelni a nyugodt, mély ki – és belégzésre.

  1. Beszélgetés

Ez egy ősi bevált módszer, minden területen, témában lehet alkalmazni. Tudatosan figyeljünk gyerekeinkre, egymásra, hogy azokat az apró jeleket  észre vegyük, mely a beszélgetés módszerére kívánja felhívni a figyelmünket. A kutatások alátámasztották, hogy a beszélgetés és mozgás módszerének együttes alkalmazása a leghatékonyabb a gyakorlatban.

  1. Stresszlabda

Pár száz forintért beszerezhető, puha, szivacsos, élénk színű, tenyérbe elférő tárgy. Kézben fogva, nyomkodva oldja a feszültséget, felszívja az izzadságot, megszünteti a kézremegést.

  1. Háziállattal való foglalkozás

Az állatok jótékony hatását nagyon sok esetben kimutatták már. Így van ez a stressznél is. Állatokról való gondoskodás, játék, nagyon jó figyelemelterelőként működik és jó hallgatóság válik a kedvencekből.

  1. Közösen választott fizikai tevékenység

Ezeket nevezhetjük „munkaterápiának”, közös kertészkedés, sütögetés, autómosás, hóemberépítés. Itt csak a kreativitásunk szabhat határt, a lényeg, hogy egyik résztvevő fél se élje meg kényszerként. Itt szóba jöhet egy buli vagy beszélgetés barátokkal, sok nevetéssel.

  1. Meditáció

A meditáció módszerét szakember segítségével tanuljuk meg gyerekünkkel, majd folyamatosan alkalmazzuk. A technika elsajátítása utánkiegyensúlyozottabbak és együttműködőbbek leszünk.