Magyarországon 23.000 gyermek él állami gondozásban. A törvény szerint minden 12 év alatti gyermeket nevelőszülőknél kell elhelyezni. A nevelőszülők száma nem elegendő főleg, hogy az állami gondoskodásban elő gyerekek száma évről-évre növekszik.

Nevelőszülő feladata:

Neveli és gondoskodik azokról a gyerekekről, akik bármilyen okból nem nevelkedhetnek a vérszerinti családjukban. Ez addig tart, amíg sorsuk rendeződik: visszakerülhetnek a családjukhoz, vagy örökbe adhatóvá válnak.

Nevelőszülő gyakorlati teendői:

Legfontosabb, hogy elfogadja a hozzá kerülő gyermeket és szerető, meleg családi légkörben nevelje. Orvoshoz viszi, fejlesztéseke, szakkörökre hordja és minden olyan feladatot ellát, amit egy családban a felnőtt feladata. Kapcsolatot tart a vérszerinti szülőkkel, nevelőszülői tanácsadóval, gyermekhez kirendelt gyámmal.

Nevelőszülő által nevelhető gyermek:

0-18 éves korig, de ha a gyermek tovább tanul, van lehetőség utógondozotti ellátásra.

Nevelőszülő lehet:

24 év feletti cselekvőképes, mind mentálisan, mind fizikailag felkészült felnőtt. A nevelt gyermeknél nem lehet 50 évvel öregebb. Lehet férfi, nő akkor is, ha egyedülálló, de ideálisabb a teljes család. Aki az előírt képzéseken megfelelt.

Nevelőszülő képzése:

240 órás, az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő nevelőszülői szakképesítést adó felkészítő tanfolyam, vagy a 60 órás nevelőszülői felkészítő képzést követő Központi Oktatási Program (KOP) szerinti képzés.

Nevelőszülőnek a következő lakhatási körülményeknek kell megfelelnie:

A nevelt gyermeknek a nevelőszülőtől elkülönített szobát kell biztosítani, 6 nm/ gyerek. A szobában csak egynemű gyerekek lehetnek, ha testvérek, akkor lehetnek különbözőek is. Saját gyermekeivel együtt max. 6 gyermeket nevelhet, ha nincs saját gyermeke, akkor 5.

Nevelőszülői juttatás:

  • Alapdíj, mely a nevelt gyermekek számától függetlenül kap: 41.400Ft
  • Kiegészítő díj, gyerekenként:27.600Ft.
  • A családi adókedvezmény igénybe vehető a nevelt gyerekekre is
  • Családipótlék jár gyerekenként:14.800Ft, ha tartósan beteg a nevelt gyermek, akkor 23.300Ft.
  • Ellátmány, melyet teljes egészében a gyermekre kell költeni: normálellátási igényű gyermek esetében-45.000Ft, különleges ellátási igényű gyermekesetében-52.000Ft (külünleges igényű, aki 0-3 éves, vagy tartósan beteg.)